Палестинска бадемова яхния
СЪСТАВКИ
600 грама обезкостена агнешка плешка
2 глави лук
зехтин
6 шушулки кардамон
2 супени лъжици чили на прах
1 супена лъжица канела
1 супена лъжица семена кориандър
сол и черен пипер
1 литър вода
300 грама ориз басмати
150 грама белени бадеми
кисело мляко
ЗА САЛАТАТА:
семена от копър
чери домати
бял лют лук
зелена люта чушка
сол и черен пипер
зехтин
краве сирене
ИНСТРУКЦИИ
1. Нарежете месото на парчета, лукът на полумесеци. Сложете месото да се запържи в зехтин в дълбока тенджера. Добавете лука и кардамона - или целите шушулки, или само семената. Овкусете със сол и пипер и налейте водата. Оставете яхнията да ври около поливн час.
2. Когато месото е омекнало напълно, добавете ориза вряла вода колкото да го покрие. Оставете ястието да ври на тих огън за около 10 минути. От време на време разбърквайте.
3. Изпържете бадемите в много мазнина на 180 градуса докато станат светлокафяви. Извадете ги с решетеста лъжица върху салфетка да се изцедят от мазнината. След това ги накълцайте с нож.
4. За салатата в хаванче сложете семената от копър и ги начукайте леко. Добавете доматчетата, разрязани наполовина, чушката, нарязана на колелца и лука - на полумесеци. Овкусете със сол, пипер и зехтин. Разбъркайте и леко натискайте зеленчуците. Пресипете салатата дахи в купа и я гарнирайте с натрошено сирене.
5. Сервирайте агнешката яхния, поръсена отгоре с натрошени пържени бадеми и кисело мляко в отделна купичка.
0 коментара:
Публикуване на коментар
Препоръчително е да използвате кирилица