Франджипанова тарта с плодове
СЪСТАВКИ
ЗА ТЕСТОТО:
- 300грамабрашно
- 200грамамасло
- 100грамапудра захар
- сол
- 1бройяйце
- 1⁄2шушулкаванилия
ЗА ПЪЛНЕЖА:
- 100грамамасло
- 1⁄2шушулкаванилия
- 500грамабадемова паста
- 2брояяйца
- 1супена лъжицабрашно
ЗА ВАНИЛОВИЯ КРЕМ:
- 250милилитрапрясно мляко
- 1⁄2шушулкаванилия
- 2брояжълтъци
- 75грамазахар
- 1супена лъжицабрашно
- 250милилитратечна сметана
ЗА УКРАСА:
- киви, ябълка, портокал, боривинки, смокини, бяло грозде
ИНСТРУКЦИИ
1. За да омесите тестото използвайте охладено масло и работете със студени ръце върху студена повърхност. Направете го максимално бързо. Направете кладенче в брашното и сложете продуктите. Може да добавите и малко ванилия направо в тестото /купувайте гъвкави шушулки ванилия, а не твърди/. Щом се оформят трохи, съединете ги на топка, сплескайте я и я увийте в прозрачно фолио. Оставете я в хладилник да се стегне.
2. С помощта на миксер разбийте маслото с остърганата сърцевина на шушулката ванилия. Добавете малко по малко бадемовата паста. След това добавете и едно по едно яйцата. Накрая добавете и 1 с.л. брашно. Продължете разбиването до пълна гладкост на сместа.
3. Разточете студеното тесто със студена точилка. Прехвърлете тестото в предварително намазана с масло форма за тарта с подвижно дъно. Притиснете го хубаво към дъното и стените. Изрежете излишното с нож. Продупчете тестото по дъното на формата с вилица. Изсипете пълнежа и с потръскване на формата го разпределете равномерно. Изпечете тартата за около 25 минути в предварително загрята на 190 градуса фурна.
4. За крема затоплете млякото с ванилията и половината захар. Отделно разбийте жълтъците с другата половина захар. Сложете малко от топлото мляко и разбъркайте. След това изсипете жълтъците в тенджерата с мляко и бъркайте. Добавете брашното и продължете да бъркате крема върху котлона докато се сгъсти. Топлия крем изсипете върху студен поднос, разстелете го и го покрийте с прозрачно фолио. Сложете го в хладилник да се охлади. /Преди да го поставите в хладилник може да добавите предварително разтопен на водна баня желатин в крема, за да бъде той по-стегнат./ Разбийте сметаната с малко захар. След това смесете студения крем със сметаната като бъркате внимателно. Пресипете крема в пош.
4. Нанесете крема с пош върху тартата като описвате окръжности отвътре навън. Украсете богато тартата с парченца плодове.
2. С помощта на миксер разбийте маслото с остърганата сърцевина на шушулката ванилия. Добавете малко по малко бадемовата паста. След това добавете и едно по едно яйцата. Накрая добавете и 1 с.л. брашно. Продължете разбиването до пълна гладкост на сместа.
3. Разточете студеното тесто със студена точилка. Прехвърлете тестото в предварително намазана с масло форма за тарта с подвижно дъно. Притиснете го хубаво към дъното и стените. Изрежете излишното с нож. Продупчете тестото по дъното на формата с вилица. Изсипете пълнежа и с потръскване на формата го разпределете равномерно. Изпечете тартата за около 25 минути в предварително загрята на 190 градуса фурна.
4. За крема затоплете млякото с ванилията и половината захар. Отделно разбийте жълтъците с другата половина захар. Сложете малко от топлото мляко и разбъркайте. След това изсипете жълтъците в тенджерата с мляко и бъркайте. Добавете брашното и продължете да бъркате крема върху котлона докато се сгъсти. Топлия крем изсипете върху студен поднос, разстелете го и го покрийте с прозрачно фолио. Сложете го в хладилник да се охлади. /Преди да го поставите в хладилник може да добавите предварително разтопен на водна баня желатин в крема, за да бъде той по-стегнат./ Разбийте сметаната с малко захар. След това смесете студения крем със сметаната като бъркате внимателно. Пресипете крема в пош.
4. Нанесете крема с пош върху тартата като описвате окръжности отвътре навън. Украсете богато тартата с парченца плодове.
0 коментара:
Публикуване на коментар
Препоръчително е да използвате кирилица